Naar hoofdinhoud gaan

zo word je Warme William

Aan de hand van deze luistertips leer je hoe jij voor jouw vriend of vriendin een Warme William kan zijn.

Iedereen voelt zich wel eens slecht in zijn vel, dat is heel normaal. Het kan opluchten om erover te praten maar dat is niet altijd gemakkelijk.

Wat je dan nodig hebt, is een ‘Warme William’: iemand die er voor jou is, iemand die in jou gelooft en een luisterend oor biedt.

Maar hoe kan jij zo een Warme William zijn voor je vriend of vriendin? Met deze tips maak jij een wereld van verschil:

Vraag Hoe Het Echt Gaat

Vraag hoe het echt gaat.

Vraag eens hoe het écht gaat en stel je niet tevreden met het eerste het beste antwoord ‘ça va’ of ‘gaat wel’ maar vraag door. Spreek vanuit jezelf: “Ik heb het gevoel dat je met iets zit, kan dat?” Als het antwoord neen is, dan is dat zo. Toch heb je tegelijk je bezorgdheid en aanwezigheid getoond aan je vriend(in). Zo weet hij of zij dat je er bent.

Laat Weten Dat Het Oke Is Om Je Slecht Te Voelen

Laat weten dat je er bent voor je vriend(in).

Hou contact en laat weten dat je beschikbaar bent zodat je vriend/vriendin niet alleen blijft zitten met zijn/haar zorgen. Dat kan je zeggen en tonen door bijvoorbeeld ‘hey’ te zeggen, naast je vriend(in) te gaan zitten, hem/haar even vast te pakken… of met een selfie van jou als Warme William…

Laat De Ander Uitspreken

Laat de ander uitspreken.

Het is verleidelijk om zelf te beginnen vertellen over gelijkaardige ervaringen, zinnen af te maken of gevoelens in te vullen. Maar dat helpt jouw vriend(in) niet altijd vooruit. Geduldig luisteren zonder te onderbreken kan heel veel betekenen voor iemand die het even moeilijk heeft.

Luister Zonder Een Oordeel Te Vellen

Vel geen oordeel

Toon dat je het verhaal van je vriend/vriendin wil begrijpen. Stel je nieuwsgierig op, toon interesse en vul zelf geen gevoelens aan. Vraag bijvoorbeeld hoe het voor die persoon was, wat er door hem/haar heen gaat als hij of zij daaraan denkt.

Vraag Hoe Het Echt Gaat

Let goed op je lichaamstaal.

Laat met je lichaamstaal zien dat je actief luistert! Dat kan door oogcontact te maken, een open houding aan te nemen, bevestigend te knikken en licht naar voren te leunen tijdens het gesprek. Een bruggetje om dit te onthouden: SOFTEN. Smile, Open, Forward leaning, Touch, Eye contact, Nod.

Erken Het Probleem Van De Ander En Minimaliseer Niet

Erken het probleem van de ander en minimaliseer niet.

De boodschap ‘dat het wel snel voorbij zal gaan’, of ‘dat hij/zij overdrijft’, helpt niemand vooruit. Het is belangrijk te tonen dat zijn/haar verhaal belangrijk is en dat het serieus wordt genomen. Toon dat je in je vriend/ vriendin gelooft. Als het even moeilijk gaat heb je iemand nodig die achter jou staat.

Laat Weten Dat Het Oke Is Om Je Slecht Te Voelen

Laat weten dat het ok is om je eens slecht te voelen.

We praten gemakkelijker over dingen die goed gaan dan wanneer het niet goed gaat. Daarom lijkt het alsof anderen altijd perfect zijn, een leuker leven hebben. Laat je vriend/ vriendin weten dat het goed is dat hij ook de moeilijke dingen durft delen en dat niemand perfect is.

Wees Te Vertrouwen

Wees te vertrouwen.

Je vriend(in) vertrouwt je door het gesprek aan te gaan. Soms zal hij/zij je dingen toevertrouwen die niet iedereen hoeft te weten. Als jij nadien alles gaat rondbazuinen dan beschaam je dat vertrouwen. Niet doen dus. Een echte vriend(in) kan een geheim bewaren.

Begin Niet Over Je Eigen Problemen Als Vergelijking

Begin niet over je eigen problemen als vergelijking.

Begin niet meteen over je eigen problemen, ook al is dat nog zo verleidelijk. Een gesprek is geen wedstrijdje ‘wie heeft het het zwaarst”.

Je vriend(in) wil even zijn/haar verhaal kwijt. Gun hem/haar de tijd en ruimte om dat te doen.

Het Is Oke Als Je Niet Zo Goed Weet Wat Te Zeggen

Het is oke als je niet zo goed weet wat je moet zeggen.

Niemand verwacht direct een oplossing van jou (soms kan dat ook gewoon niet), een luisterend oor is op dat moment het belangrijkste. Ook een schouderklopje, knuffel kan al veel betekenen op moeilijke momenten.

Vraag Wat Je Kan Doen Om Te Helpen

Vraag eens wat je kan doen om te helpen.

Vraag hoe jij jouw vriend/ vriendin kan helpen. Misschien is dat niet hetzelfde als wat jij denkt dat je moet doen om te helpen. Soms kan je ook gewoon niet meer doen dan luisteren, dat kan al veel betekenen.

Zoek Samen Hulp Als Het Nodig Is

Zoek samen hulp als het nodig is.

Schakel hulp in indien nodig. Soms is een gesprek alleen niet genoeg. Bespreek met je vriend(in) zelf welke hulp het meest geschikt zou zijn.

Zorg ook voor jezelf en help niet meer dan je zelf aan kan. Zoek iemand waarbij je zelf terecht kan als je vragen of gevoelens wil delen. Bespreek eerst met je vriend/ vriendin of het oké is om de informatie met iemand te delen met iemand zonder zijn/ haar naam te vermelden.