Warme William steunt 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid
In oktober stond heel Vlaanderen tijdens de ‘10-daagse van de Geestelijke Gezondheid’ in het teken van mentaal welzijn. Onze geestelijke gezondheid is geen thema waar we graag over praten. Onder het motto ‘Samen veerKRACHTig’ had de campagne als doel om mentaal welzijn wél bespreekbaar te maken. Warme William ondersteunt deze actie omdat we weten hoe belangrijk het is om écht naar anderen te luisteren.
Dit jaar werden de acties georganiseerd rond het centrale thema ‘kracht’, in de breedste zin van het woord. Iedereen heeft zijn sterktes en zwaktes en zaken waar we trots en minder trots op zijn. Maar soms lijkt dit te vanzelfsprekend of focussen we ons op het negatieve. Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ worden mensen aangemoedigd om positief naar zichzelf te kijken, de eigen kracht te ontdekken en elkaar te versterken.
In de slogan van de campagne is niet toevallig voor het woord ‘samen’ gekozen. Veel mensen die kampen met mentale problemen, hebben het gevoel dat ze de last op hun eentje moeten dragen. Als Warme William kan jij anderen laten merken dat ze er niet alleen voor staan. Hoe? Door te luisteren. Door écht te luisteren wanneer je vraagt hoe het met iemand gaat en niet meteen over te gaan naar de orde van de dag. Probeer het eens uit. Wie weet schuilt er wel een Warme William in jou?
Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men Warme William tegen
Of de overgang naar de herfst er voor iets tussen zat weten we niet, maar over heel Vlaanderen schoten Warme William acties als paddenstoelen uit de grond. Talloze scholen, steden en (jeugd)organisaties voelden het kriebelen om een Warme William actie op poten te zetten. Van Oostende tot Zutendaal liepen de blauwe beren je tegen het lijf. Warme wandelingen, warme spreuken op de ramen, speeddates met het Warme William Vragenspel, beren in woonzorgcentra, scholen, jeugdhuizen en buurtfeesten,... op heel wat plaatsen hielp Warme William om mentaal welzijn bespreekbaar te maken.
MNM springt mee
Ook onze mediapartner MNM zette Warme William in de spotlights. Dat deden ze door zowel in de studio als op straat over mentale gezondheid in dialoog te gaan. Elke dag van de week maakten ze tijd om zelf een Warme William te zijn voor hun luisteraars of er eentje in de verf te zetten!
MAANDAG, 3 oktober
De week ging van start met de vraag: “Wie is jouw Warme William?”. Die stelden ze aan gastspreker en ervaringsdeskundige, Melanie Degraeve uit Oudernaarde. Ze vertelde moedig over haar eigen moeilijke periode.
DINSDAG, 4 oktober
In Herentals kropen Laura Govaerts en Celine Van Ouytsel in de huid van Warme William en zetten zich neer op het bankje voor een warme babbel. Het gespreksonderwerp? Hoe ze zélf een luisterend oor proberen te zijn en wie dat oor voor hen is. Ze nodigden ook luisteraars uit zich erbij te zetten.
Daarom sloot luisteraar Sabrina uit Beerse zich bij het duo aan voor een broodnodig warm gesprek nadat ze haar ongeboren zoontje verloor. Een deugddoende babbel die zorgde voor meer rust, zowel lichamelijk als geestelijk.
Op eenzelfde bankje ging ambassadrice Lotte Vanwezemael in warm gesprek met Silke, die door een zware periode ging als gevolg van haar fibromyalgie. Via deze weg wilde ze graag haar Warme William bedanken!
WOENSDAG, 5 oktober
Op woensdag vervoegde Professor Psychiatrie aan de KU Leuven, Inez Germeys, de conversatie. Ze vertelde meer over mentaal welzijn bij jongeren.
DONDERDAG, 6 oktober
Op een bankje in Mechelen, nam Robin Keyaert plaats metiemand die nood had aan een babbel. Een verpleegkundige die momenteel zelf als patiënt in behandeling is voor haar mentale gezondheid.
In de studio kregen ze bezoek van Rhune uit de Pano-reportage en deden ze een telefonisch interview met minister, Frank Vandenbroucke over een van de onderwerpen waar het dit jaar om draait: eetstoornissen.
VRIJDAG, 7 oktober
“Hoe meer jij, hoe liever”, dat is de titel van het boek waarin we een inkijkje krijgen in het leven van Paulien Van Hool. Zij vocht jarenlang tegen anorexia. Hierover vertelde ze meer tijdens een interview met Kawtar & Keyaert.
Het hele jaar door Warme William
Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid kreeg mentaal welzijn extra aandacht, maar mentale problemen stoppen niet na 10 dagen. Daarom willen we met Warme William het thema elke dag onder de aandacht brengen. We hopen dat de campagne mensen in beweging zet en aan het praten krijgt. Te beginnen bij de jongere generaties van nu, zodat de toekomstige generaties meer ruimte krijgen voor kwetsbaarheid.
Doe met ons mee!
Leren doe je op school, maar ook leren praten over gevoelens kan vanop de schoolbanken. Veel scholen maakten daarvoor gebruik van het Warme William lespakket. Dit educatieve pakket bestaat uit twee lesschema’s uitgewerkt voor leerlingen van de eerste, tweede of derde graad secundair onderwijs. Spelenderwijs ontdekken de leerlingen wie Warme William is en waarvoor hij staat. Je kan dit pakket gratis aanvragen via de website van Warme William. Via de website kan je nog meer gratis materiaal vinden om mentaal welzijn bespreekbaar te maken.
Ook buiten de schoolmuren helpt Warme William bij het verspreiden van de boodschap. Wil jij Warme William in jouw school, stad, gemeente of organisatie introduceren? Dan helpen wij jou graag. Op de doe meepagina van onze website vind je een overzicht van al het ondersteunend materiaal. Van eenvragenspel en postkaarten, over een opblaasbare beer voor evenementen tot informatieve folders. Of word jij een échte Warme William in de blauwe vacht van ons mascottepak? Al het ondersteunend materiaal is gratis te verkrijgen bij het Logo in jouw buurt. Sluit je aan bij onze beweging en laat nog meer warme beren los. Want het is nodig.
Organiseer je zelf een warme actie? Deel het dan zeker online met #warmewilliam en vergroot het bewustzijn!